Nasıl Kredi Alabilirim?

Paylaş
 

Türkiye’de bir kredi kartı, bireysel kredi, konut, kredili mevduat veya diğer birçok kredi türüne kabul edilmek için, genellikle iyi bir kredi geçmişinize ve kredi puanına sahip olmanız gerekir. Uzmanlar Kredi olarak sizlere nasıl kredi alabileceğinize dair ipuçlarını bu makalemizde derledik. 

Kredi Puanı Nedir?

Kredi notu, belirli bir borç verenin sizi ne kadar iyi düşündüğünü, ne kadar iyi veya kötü bir kredi riskini yansıtan sayı veya kategoridir. Normalde, sayı ne kadar yüksekse, risk de o kadar iyi olur. Kredi puanınız şunları belirleyebilir:

  • Hangi banka ile çalışabileceğiniz?
  • Ne kadar borç alabileceğiniz?
  • Hangi faiz oranlarının uygulanacağı?

Kredi notunuz, büyük ölçüde aşağıdakilerin bir kaydı olan kredi geçmişinize dayalı olabilir:

  • Borçlarını ne kadar iyi ya da kötü yönettiğiniz ve geçmişte ve bugün ne kadar borç aldınız?
  • Hiç kredi notunuz yok mu? Nasıl oluşabileceğinizi bilmiyor musunuz?

Kredi geçmişi oluşturmaya nasıl başlanır?

Kredi geçmişi oluşturmaya başlamak için atabileceğiniz bazı basit adımlar vardır. İhtiyaç kredisi veren bankalar hangileridir? Öğrenmek isterseniz Uzmanlar Kredi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Banka hesabınızı açın ve yönetin

Türkiye’de bir cari hesap oluşturmak ve kullanmak, sorumlu bir şekilde yürütürseniz kredi geçmişinizi oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Örneğin, her ay ödemelerinizi karşılayacak hesabınızda yeterli paranız olduğundan emin olun. Bazı bankalar, yeni müşterilere ilk 12 ay boyunca faizsiz bir para çekme teklifi sunar; bu, birkaç gün boyunca yalnızca az miktarda bir krediye ihtiyacınız varsa ve kolayca ödeyebiliyorsanız, kredi kartı başvurusunda bulunmanın bir alternatifi olabilir. Faizsiz süre sona ermeden önce tam olarak ödediğinizden emin olun. Cari bir hesabın sorumlu bir şekilde açılması ve yönetilmesi, hesaba fazla ödeme yapmamış olsa bile kredi derecelendirmenize yardımcı olacaktır. Borç kapatma kredisi alarak kredilerinizi tek bir yerde toplayabilirsiniz.

Bazı Doğrudan Borçları Otomatik Ödemelere Bağlayın

Doğrudan Borçlandırma veya sabit sipariş ile ödenen faturaları ödemek için banka hesabınızda her zaman yeterli paranız olduğundan emin olun. Doğalgazınız ve elektriğiniz veya ev sigortanız veya cep telefonunuz gibi faturaları ödemek için düzenli ödeme talimatı verin. Bu sadece kaçırılan ödemelerden kaçınmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda kredi notunuzu da iyi hale getirir. 

Ödemeleri kaçırmayın

Faturalarınızı zamanında ödediğinizden emin olun, çünkü kaçırılmış veya geç bir ödeme size aittir. Bu da icraya giden bir yolculuğun başlangıcıdır. Bu da kredi alma kabiliyetinizi büyük ölçüde etkileyecek ve en az beş yıl boyunca dosyanızda kalacaktır.

Kredi Almanıza Engel Olabilecek Faktörler

Kredi geçmişinizin ötesinde, bir bankanın kredi notunuzu hesaplarken ödünç para vermesi ve ödünç alıp vermemeye karar vermesi sırasında kontrol edeceği başka şeyler de vardır.

Önemli Ayrıntılar

  • Ortak bir hesabı kapatırsanız, kredi dosyalarınızın birbirine bağlanmasını önlemek için kredi referans kurumundan bir ‘ayrılma bildirimi’ isteyin.
  • Bir başkası ile ortak bir kredi anlaşması bir kredi veya ipotek gibi yapmayı düşünüyorsanız, kredi notu sizinkini etkileyebilir.
  • Bunun nedeni, kredi dosyanızın diğer kişininkiyle “bağlantılı” olması ve kredi veren için kredi vermeniz durumunda, bankanızın kendi dosyanızı olduğu gibi kendi hesabını da kontrol etmesidir. Örneğin, kredi kartlarında veya diğer kredilerde geri ödeme yapmazlarsa, kredi notunuzu daha da kötüleştirebilir.
  • Bu nedenle, hala sahip olduğunuz tüm ortak hesapları kapatarak ve kredi dosyalarınızın bağlanmasını engellemek için bir ‘ayrılma bildirimi’ istemek için kredi referans ajansına başvurarak eski ortaklarla finansal bağlantıların sonlandırılması önemlidir.

Kredi derecelendirmeniz borçlanma maliyetini etkileyebilir

Kredi derecelendirmeniz, faiz oranını ve herhangi bir ödünç alacağınız kredi ve ödünç alabileceğiniz tutarı da etkileyebilir.

Kredi puanınızı kim veriyor?

Sizin için var olan tek, kesin bir kredi puanı yoktur. Aksine, her bir borç veren tarafından farklı bakış açıları vardır. Örneğin, iki farklı banka kredi verme politikalarına bağlı olarak farklı şekillerde kredi verebilmektedir. Ancak, kredi başvurusunda bulunduğunuzda, genellikle Türkiye’de  ana kredi referans kurumunu sizin için kontrol edeceklerdir. 

İlk defa kredi başvurusunda bulunmadan önce, kredi raporunuzun güncel ve doğru olup olmadığını kontrol etmek isteyebilirsiniz.

Kredi Almadan Önce Düşünmeniz Gerekenler

Altı ay boyunca bir kredi geçmişi oluşturduktan sonra, kredi başvurusunda bulunmayı deneyebilirsiniz. Ancak bunu yapmadan önce, sizin için doğru ürünün hangisi olduğunu düşünerek biraz zaman geçirin ve alışveriş yapın. Ayrıca borcunuzu nasıl geri ödeyeceğinizi bildiğinizden emin olun. Rahatça geri ödemeyi göze alamazsınız, borç para almayın. Kredi başvurusu yapabilirsiniz.

  • Sizin için en uygun kredi türüne karar vermek
  • Ödünç aldığınız para için bir geri ödeme planı hazırlamak
  • Kredi başvurusu

Bir başvuru formu doldurmadan önce, aşağıdakilere sahip olduğunuzdan emin olun:

  • İşvereninizin adı ve adresi
  • Bankanız ve hesap detaylarınız
  • Aylık veya yıllık geliriniz ve ödeme referansınız.
  • Ayrıca, kredi limitleri, ödenmemiş tutarlar ve diğer masraflar dahil mevcut kredi taahhütlerinin detaylarını isteyebilirsiniz.
Bu yazı 345 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak