Sigorta Eksperi Nedir?

Paylaş
 

Sigorta Eksperi Nedir?

 

Hayatta karşılaşılabilecek olumsuzluklarda büyük yıkımlar yaşamamak için sigorta yaptırılmaktadır. Sigorta kendiniz, aracınız veya eviniz için olabilmektedir. Sigortanızın çeşidine göre belirli bir miktar prim ödenmektedir. ”Sigorta eksperi nedir?” sorusunun cevabı ise şöyle açıklanabilir. Sigorta eksperi oluşan olumsuzluklar sonucu, sigortadan alınacak paranın miktarını belirlemektedir. Bunu belirlerken yaşanan olumsuzlukla ilgili incelemeler yapar, nedenini araştırır, hasarı kontrol eder ve buna göre bir miktar belirler. Sigorta eksperliği yapan kişi bir taraf olmamalıdır, bağımsızca işini yapması gerekir.

 

Sigorta eksperi incelemesini yaparken öncelikle yaşanan olumsuzluğun ve sebebinin sigorta kapsamında olup olmadığını tespit eder. Ardından hasar gözetimi, değer tespiti, ön ekspertiz işlemlerini gerçekleştirir. Sigorta eksperi çeşitli nedenler ile görevini yapamayacak durumda ise taraflar İcra Komitesinden eksper atanmasını isteyebilmektedirler. Her sigorta alanın kendine özel uzman eksperi mevcuttur. Bu alana göre de alması gereken eğitim değişmektedir. Örneğin oto eksperinin 2 yıllık eğitim görmesi yeterli olur iken, diğer branşların 4 yıllık yüksek öğrenim görmesi gerekir. Sigorta eksperi adayları seçilmeden önce 3 aylık eksperlik kursunu başarıyla tamamlamış olmaları gerekmektedir.

Sigorta Eksperi Nedir? Ne iş Yapar?

Sigorta eksperi olarak çalışan kişilerin asıl görevi meydana gelmiş olan hasarın tam maliyetini belirlemektir. Konusu sigorta olmak kaydı ile sigorta eksperinin yapılmış olan sözleşme öncesinde ön ekspertiz ve mutabakatlı kıymet raporunun hazırlanması ile hasar öncesinde ve hasar riski konusunda gözlemleme yapma hakkı bulunmaktadır. Ekspertiz görevini aldıktan sonra kişinin her hangi özel bir nedenle görevini tamamlayamayacak olması ya da levhasının silinmiş olması halinde bireyin İcra Komitesi’nden başka bir ekspertiz talibinde bulunabilmeleri mümkün olur. Sigortacılık içerisinde konu olan her branşın kendi içerisinde uzman bir eksperi bulunur. Ekspertiz sadece kendi alanında uzman olduğu alana bakabilme imkanına sahiptir.

Detaylı bilgiye https://bankauzmani.net ‘den ulaşabilirsiniz.

Bu yazı 377 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak