Salam kanser Yapıyor iddiaları yanlış

Paylaş
 

Dünya Sağlık Örgütü tarafından önceki gün açıklanan, “Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş etler kanser yapıyor” açıklamasına Nobel Ödülü sahibi Alman bilim adamından itiraz geldi. Tümör virüs bilimi alanında yaptığı çalışmalarla 2008 yılında Nobel Ödülü’nü alan Alman Kanser Araştırmalar Merkezi’nden Harald zur Hausen, açıklamayı “genelleme“ olarak değerlendirdi.

GENELLEME KANSERİN DÜNYADAKİ SEYRİNE TERS

Yapılan böyle bir genelleme kalın bağırsak kanserinin dünyadaki seyrine ters olduğunu söyleyen Harald zur Hausen, kırmızı et tüketimi oldukça fazla olan, ancak kalın bağırsak kanserinin az görüldüğü Moğolistan ve Bolivya’yı örnek olarak gösterdi. WHO’nun daha netlikteki tanımlamaları yapması gerektiğini belirten zur Hausen, gerçek anlamda kanser riski taşıyan et türlerinin ayrıntılı incelenmesi gerektiğinin altını çizdi. Kendisinin de geçmiş zamanda bu konu üzerinde araştırmalarda bulunduğunu ve sığır etinin kanser riski taşıdığı yönünde bulgulara ulaştığını kaydeden zur Hausen, örneğin domuz etinin kanser etkisinin çok sınırlı olduğunu söyledi.

ENFEKSİYONLAR NEDEN OLABİLİR

Etlerin işlenme şeklinin kansere yolaçtığı tezinin de kanıtlanmadığını belirten Alman Kanser Araştırmalar Merkezi yetkilisi zur Hausen, etlerin pişirilmesinde yapılan yanlışlıkların, işlenmemiş etlerin pişirilmesinde de ortaya çıktığına dikkat çekerek, yapılan genellemenin kendi içinde bir bütünlüğü olmadığını ve WHO raporunun kendisini çok mutlu etmediğini vurguladı.

ÇİĞ ETTEN KAÇININ, AZ SIĞIR ETİ TÜKETİN

Et ve süt ürünlerinin tüketilmesi sonucu bulaşan bazı enfeksiyonların kansere yol açabileceği yönünde çalışmalar yürüten zur Hausen, rahimağzı kanserine virüsün sebep olduğunu ortaya koyduğu çalışmasıyla 2008 Nobel Tıp Ödülü’nü kazanmıştı.

Alman kanser uzmanı zur Hausen, et tüketimi konusunda genel bir tavsiyede bulunmak istemediğini ancak, çiğ et ve yüksek miktarda sığır eti tüketiminden kaçınılmasını önerebileceğini söyledi.

Bu yazı 608 kere okundu.
Etiketler:
kanser salam WHO
  • Site Yorum

Bir yorum bırak