Fenerbahçenin Kuruluş Tarihçesi

Paylaş
 


Dünya futbolunda ülkemizi temsil eden dört büyük kulüpten birisi olan Fenerbahçe kuruluş tarihçesi bir o kadar şaşırtıcı ve bir o kadar garip anılarla dolu. 

Fenerbahçe kuruluş tarihçesi hem dostluğun hem de vazgeçmemenin hikayelerinden birisine sahip. Ülkemizi birçok spor dalında başarıya kavuşturan Fenerbahçe’nin kuruluş öyküsü şu şekilde; 

Yıllardan İstanbul’un Moda semtinde yaşayan Armitage, Pears, Charnaud, La Fontaine, Giraud, Whittall gibi İngiliz aileleri o zamanlar futbolun İngiltere’de meşhur olmasından yola çıkmış olacaklar ki Kadıköy’ün geniş çayırlarında kendi aralarında futbol oynamaya başlarlar. Türk aileleri ise İngilizlerin aralarında oynadıkları bu oyunu merak etmekteydiler fakat dönemin monarşi yönetiminin korunması sebebiyle Türk gençlerinin aralarında dernek kurması yasaklanmıştı. Bu nedenle Kadıköy’de yaşayan Müslüman Türk gençleri sadece futbolu izlemekle kalıyorlardı.

Black Stockings FC ( Kara Çoraplılar) kuruldu

Futbol maçlarını izlemek zevk verse de kendileri de bu oyunu oynamak istiyorlardı. Çünkü Dünya’da popüler olmaya başlamış aynı zamanda insanlarında bu sporu zevkle izlemesi onları da bu spora çekiyordu. Yönetim tarafından gelecek her türlü tehlikeyi göze alan bir grup arkadaştan; Fuat Hüsnü, Reşat Danyal ve Mehmet Ali, Kuşdili mahallesinde o zamanların çokça futbol kulübüne ve futbol maçına tanıklık etmiş Papazın Çayırı’nda 1899 yılında kulüplerinin kapatılmaması için İngiliz ismi ile Black Stockings FC (Siyah Çoraplılar Futbol Kulübü)’nü kurmuşlardı. Ancak bu futbol kulübü kısa bir süre sonra yönetimin uyarılarıyla kapatıldı. 

Kadıköy Futbol Kulübü Kuruldu

Siyah çoraplılar futbol kulübünün kapatılmasından birkaç yıl sonra aralarına yeni isimlerin de katılmasıyla birlikte aynı kişiler Hurşit Ağa’nın kahvehanesinde tekrar buluştular. 1901 yılında ise Kadıköy Futbol Kulübü adıyla yeni bir takım kurduklarını duyurdular. O zamanlar futbolu haram sayan dini baskı aynı zamanda yönetimin baskısı nedeniyle bir futbol kulübü daha dağıtıldı. Fenerbahçe kulübünün temeli olarak sayılan bir futbol kulübü daha kapatıldı. 

Fenerbahçe Kulübü Kuruldu

Yıllar 1907’yi gösterdiğinde üç isim Moda semti Beşbıyık sokak 3 numaraları evin selamlık katında Ziya Songülen, Ayetullah Bey ve Necip Okaner büyük bir iş birliği içinde bir daha hiç kapatılmamak üzere Kadıköy’ü temsil eden Fenerbahçe Spor Kulübünü kurdular. 

Kaynak: https://uygurunsesi.com/ 

Bu yazı 182 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak