
| Paylaş |
|
|
| Tweet |
Independent gazetesi, Irak’tan sonra Suriye’de de kolera vakasına rastlandığını ve uluslararası bir salgın tehdidinden endişe duyulduğunun haberini verdi.
Halen Suriye’de görevine devam eden Suriye Amerikan Doktorlar Derneği’nin Başkanı Dr. Ahmed Tarakci, ülkede tıbbi altyapıda çökme yaşanarak yardım örgütlerinin sınırlı erişime sahip olması sebebiyle hastalığın hızla yayılabileceğini söyledi.
Tarakci,”Çok kolay yayılabilir. İnsanlar ülke içinde ve dışında yerini değiştiriyor, Avrupa’ya gidiyor” dedi. 4 milyonu aşkın kayıtlı Suriyeli mülteci olduğunu ve Ülke içinde de yaklaşık sekiz milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını belirtiyor. Dr. Tarakci, geçen hafta Halep’te ölen beş yaşındaki bir çocuğun “büyük olasılıkla” kolera sebebiyle hayatını kaybettiğini söyledi.
Dernekten Dünya sağlık Örgütü’ne gönderilmiş yazıda, ilk testlerden alınan sonuçlar sebebiyle vakaya kolera şüphesiyle yaklaşıldığı belirtildi.
Tarakci, “Tarihsel olarak yer değiştiren insanları etkilediği için çok sayıda insanın tehlike altına girebileceğini” belirtti.
Dr. Tarakci şöyle devam etti: “Kimin kolera bakterisi taşıdığını kimse bilemez Çünkü taşıyıcılarda yüzde 80 lik kısmı hiçbir belirti göstermemekte.” Kirli sudan bulaşan ve daha çok çocukları etkileyen bağırsak enfeksiyonu hastalığı, tedavi edilmemesi halinde hastaları hızla öldürebiliyor.
Suriye’de özellikle hükümetin denetiminde olmayan bölgelerde, su arıtımının çok zor olduğu, göç yollarındaki bir çok Suriyelinin temiz tuvalet ve içme suyuna erişimi olmayabileceği belirtiliyor.
IRAK’TA 6 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Irak’ta son haftalarda toplam 1200 kolera vakası görüldü, altı kişi hayatını kaybetti. Ülkede gelecek hafta bir aşı programı başlatılacak.
Dünya Sağlık Örgütü’nün kolerayla mücadeleden sorumlu yetkilisi Dr. Dominique Legros geçen hafta hastalığın Irak’tan Orta Doğu, Suriye ve mülteci kamplarına yayılabileceği endişesini dile getirmişti.
Ancak Suriye’de bir aşı programını yaşama geçirmenin neredeyse imkansız olduğu kaydediliyor.
Bunun nedeni ülkenin sağlık altyapısının giderek zayflaması.
İnsan Hakları Savunucusu Doktorlar Örgütü ve bölgedeki sağlık görevlileri, Rusya’nın isyancıların denetimindeki bölgelerde düzenlediği hava saldırılarında hastanelerin hedef alındığını söylüyor.
Dr. Tarakci, “Sağlık altyapısının maruz kaldığı sürekli yıkım nedeniyle felç olmuş durumdayız. Sürekli uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırıyoruz. Ancak bu kolera, gerçek bir tehdit” dedi.
UYAP SERVER İle UYAP Avukat Portal – 5 Aktif Oturum Hatasına Kesin Çözüm!
Furky Sheeks 28 Ocak’ta “Overload” Albümünün Çıkış Fragmanını Paylaştı
PratikMimar.com ile Tadilatta “Belirsizlik” Dönemi Bitiyor: Tasarım, Takip ve Uygulama Tek Panelde
Furky Sheeks’in Yeni Albümü “Overload” ve Animasyon Klibi Fragmanı Yayın Takvimi Açıklandı
Ofis Koltukları ve Büro Mobilyaları ile Çalışma Alanlarınızı Yenileyin
Oyun Dünyasında Bir Hikaye: Casimon’un 2025–2026 Dönemi
Türkiye’nin önde gelen beş gümrük danışmanlık şirketi – Awwex
Onur Aykanat’a 2025 Altın Havan Ödülü