Sucuklu Yumurta KANSER’e Yol Açıyor mu?

Paylaş
 

Et sevenler için geçtiğimiz gün önemli bir açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Kırmızı et ve işlem görmüş etler için yapmış olduğu açıklama sonra şimdide farklı söylentiler ortaya çıktı.

Geçtiğimiz haftaya Dünya Sağlık Örgütü’nden aldık ‘acı haberi’: Salam, sosis, jambon, sucuk gibi ‘işlenmiş et’ kategorisi altındaki gıdalar kanserojen nitelikteydi. Bu ciddi duyuru pek çok insanın beslenme alışkanlıklarını bir kere daha gözden geçirmesine neden olacak, şüphesiz. Konunun Türkiye’deki yansıması ise “Peki ya sucuk?” şeklinde oldu. Evet, geleneksel lezzetlerimizden ‘sucuklu yumurtanın’ kanser yapan ürünler arasında anılması pek hoşa giden bir haber olmadı… Hürriyet’ten Yenal Bilgici konuyu uzmanlarıyla konuşarak madde madde açıklayan bir haber hazırladı:
1. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), işlenmiş etlerin kansere yol açtığını açıkladı. Rapora göre, günde 50 gram işlenmiş et tüketilmesi, kalınbağırsak kanseri riskini yüzde 18 arttırıyor. Aynı rapor, ‘sınırlı kanıt’a dayanarak, işlenmemiş kırmızı etin de ‘muhtemelen’ prostat ve pankreas kanserine yakalanma riskini arttırdığını açıklıyor.
2. Açıklama, WHO’ya bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Dairesi’nin raporuyla beraber geldi. Söz konusu rapor 10 ülkeden 22 bilim adamının çabasıyla üretildi. Raporda işlenmiş et tüketimi ile kalınbağırsak kanseri arasında yeterli kanıt bulunduğu yazıyor.
3. Nedir bu işlenmiş et?
Bir taze et var, bir de etten elde edilmiş ürünler var. Kanser riski olanlar et ürünleri. Bunlara işlenmiş et ürünleri diyoruz. İlk aklımıza gelenler salam, sucuk, sosis, pastırma ve jambon. Bu ürün yelpazesi genişletilebilir. (Prof. Fatih Gültekin, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı, ‘A’dan Z’ye Gıda Katkı Maddeleri’ kitabının yazarı)
4. Dünya Sağlık Örgütü’nün işlenmiş et listesinde ne var?
Koruma ve tat arttırma amacıyla, tuzlayarak, tütsüleyerek, kurutarak, fermente ederek üretilmiş etlerin tümü. Bu şekilde üretilmiş sosis, salam, konserve et, sakatat, kuru et, pastırma ve kümes hayvanları eti, WHO raporuna göre ‘işlenmiş et’ statüsünde.
5. ‘İşlenmiş et’teki sakınca nedir?
Burada asıl konu işlenme esnasında kullanılan katkı maddeleri. Et ürünlerinde nitratlar ve nitritler koruyucu ve renk tutucu olarak kullanılıyor.

Bu yazı 654 kere okundu.
Etiketler:
kanser sucuk yumurta
  • Site Yorum

Bir yorum bırak