OTO EKSPERTİZ İŞLEMİNDE ROT BAŞI VE ROTİL KONTROLLEİ NASIL YAPILIR?

Paylaş
 

Ekspertiz işlemi için gelen araç üzerinde birçok test ve işlem yapılır bunlardan bir tanesi de rot başı ve rotillerin kontrolleridir.  Rotlar uzun rot (rot kolu) ve kısa rot (rot başı) olarak ikiye ayrılır.  Rotil ve rot başı kontrollerine ait detaylar aşağıda bulunmaktadır.

ROT KOLU VE ROT BAŞI KONTROLİ;

Araç hareket, seyir halinde iken direksiyonda bir boşluk hissediliyor ise bunun iki sebebi olabilir.

  • Direksiyon dişli kutusunda meydana gelen arıza kaynaklı, veya…
  • Rot başlarında meydana gelmiş aşınma veya gevşeme kaynaklı olabilir.

Direksiyon dişli kutusunda ki aşınma veya kutu ayarının bozulmasının önüne geçilmesi için, dişli sistemlerindeki yağın tükenmeden yağ eklenmesi ve dişli sistemlerinin belirli aralıklarla kontrol edilmesi gerekir.

Rot başlarındaki gevşeme araç lastiklerinde deformasyona, eskimeye, yol tutuşunda azalmaya ve istenmeyen kazalara sebep olabilir. Rot başlarındaki arıza hareket halindeyken aracın yolda gezinme yaparak lastikleri içeriden ve dışarıdan aşınmasına neden olur. Seyir halinde direksiyonda titremeler ve sallanmalar oluyor ise ön lastik rot balans ayarlarında bozukluk olabilir. Direksiyon döndürülürken zorlanma hissediliyor ise lastik havaları inmiş olabilir.

Rot başı ayarı iyi yapılmış bir arada;

  • Araç sürücüsü direksiyona daha iyi hakim olur.
  • Lastiklerin yolu tutuşu artar aynı zamanda yolu rahat kavrayabilir.
  • Lastiklerdeki düzen sayesinde aşınmanın önüne geçilmiş olur.
  • Kavşaklarda dönüşlerde direksiyonun kendiliğinden toparlanması sağlanır. Keyifli bir sürüş sağlar.

Çankaya Oto Ekspertiz Firması derki ; Kontroller vaktinde yapılmazsa aşınmalar hızla artabilir ve aşınma meydana gelen araçlarda kaza yada hasarlar meydana gelebilir. Bu nedenle 2. El araç alımlarında ekspertiz işlemi hayati önem taşımaktadır.

ROTİL KONTROLÜ;

İnsan eklemine benzer görev görür. Aks’daki bağlantıların lastiklerin farklı durumunda dahi bağlı kalmasını sağlar. Örnek vermek gerekirse araç bir tümseğe girdiğinde rotiller hareketli mekanizması sayesinde aksı yukarıya iterek bağlantıları korumasını sağlar. Rotil küresel bir mafsal olup, aks’ın başını salıncaklara bağlayan parçadır.

Kısaca tüm süspansiyon sistemini birbirlerine bağlayan hareketli bağlantı elemanıdır, denilebilir. Rotiller farklı boyutlarda olabilir, her rotil ayarlanır özelliktedir, kaygan yüzeylerin yağlanması için gresle doludur. Binek otomobillerde rotiller yağlanmaz. Aşınma meydana geldiğinde değişmesi gerekir. Bu nedenle toz kapanının sızdırmazlığını kontrol etmek gerekir.

Bu yazı 379 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak