Diyarbakır’da çocuklara mayın eğitimi verildi

Paylaş
 

Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde bir çok kişinin ölümüne ve sakat kalmasına sebep olan mayın ve patlayıcı atıklarına karşı çocukları bilinçlendirme amacında ‘Mayın Risk Eğitimi’ adı altında Diyarbakır’da eğitim başlatıldı.

Mayınsız Bir Türkiye Girişimi ve Uluslararası Mayın Yasaklama Kampanyası’nın (ICBL), çocuklara yönelik düzenlemiş olduğu Mayın Risk Eğitimi’nde ilk eğitime Diyarbakır’da başlandı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin de desteklemesiyle  ilk olarak Şengal’den IŞİD saldırısı sebebiyle göç etmiş ve Diyarbakır’daki kamplarda yer alan çocuklara eğitim verildi.

7-12 yaş arası 100 çocuğun katılım gerçekleştirdiği eğitimlerde çocuklara bilmedikleri bir cisim ile karşılaşmalarında dokunmamaları gerektiği aktarıldı. İki eğitmen tarafından verilen, iki çevirmen tarafından da çevrilen eğitim sonunda tüm çocuklara, ’Mayın Risk Eğitimi, Yaşam Hakkı, Mayınlardan Nasıl Korunuruz, Riskli Durumlarda Neler Yapmalıyız’ konularını içermekte olan hikayeleştirilmiş çizgi animasyon kitaplar ile Arap alfabesinde Kürtçe olarak hazırlanan broşürlerin dağıtımı yapıldı.

 

Mayınsız Bir Türkiye Girişimi Koordinatörü Muteber Öğreten, mayınlardan en çok zararı sivillerin gördüğünü belirterek sivillerin de yüzde 25’ini çocuklardan meydana geldiğini söyledi. Yeni mağduriyerler yaşanmaması için, özellikle çocukların bu silahlardan etkilenmemesi için eğitim çalışmasına başladıklarını belirten Öğreten, eğitimle esas amaçlarının savaşın, çatışmanın olduğu ortamlardaki insanlara bu silahtan nasıl korunmaları gerektiğini göstermek olduğunu söyledi. Öğreten, “Çalışmayı Êzidi çocuklarıyla başlattık. Çünkü, onların geldiği yerde patlayıcı yoktu. Savaş sonrası ülkelerine döndüklerinde patlayıcılar onlar için tehlike oluşturacaktır. Verilen eğitimle çocuklara yabancı bir nesneyle karşılaştıklarında dokunmamaları gerektiğini anlatmaya çalıştık” dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Semra Kıratlı da, Mayınsız Bir Türkiye Girişimi ve ICBL’nin Hayatta Kalanlar Ağı Projesi kapsamında yapılan eğitimler için 5 pilot bölge seçilerek, bu pilot bölgelerden birinin de Diyarbakır olduğunu söyledi.

Çalışmaya İHD, Baro ve Mazlum-Der gibi sivil toplum örgütlerinin de destek verdiğine dikkat çeken Kıratlı, “Yapılan etkinlikle, sivillerin patlayıcılardan nasıl korunmaları gerektiği aktarılıyor. Konu aslında tüm sivilleri ilgilendiriyor; ama toplumda en savunmasız çocuklar olduğu için eğitim onlara dönük yapılıyor. Eğitimde psikolog, çocuk gelişimci ve özel eğitim uzmanları yer alıyor” diye konuştu.

Bu yazı 668 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak