Washington Suriye’ye Asker Gönderecek

Paylaş
 

Washington Yönetimi Suriye’ye Amerikan askeri gönderileceğini açıkladı. Suriye’de devam eden iç savaştan dolayı, Daha önce Suriye’ye asker gönderilmeyeceğini açıklayan ABD, kararından vazgeçti.

ABD ve Rusya öncülüğünde Viyana’da bir araya gelen, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkelerin Suriye’de Esad’lı politik geçişi tartıştığı gün, Amerikan Yönetimi, 2011’de patlayan ve şimdiye kadar 200 bin kişinin hayatını kaybettiği Suriye iç savaşında, ilk defa Suriye toprağına Amerikan askeri konuşlandırılacağını açıkladı. Üst düzey bir Pentagon yetkilisi, detayları veremeyeceğini ama ülkeye gönderilecek özel kuvvetler askerlerinin sayısının 20-30 arasında olacağını söyledi. Kaynaklar, askerlerin Kuzey Suriye’de Kürtlerin kontrolündeki bölgeye yerleşeceklerini aktardı.

RUSLARIN MÜDAHELESİNDEN SONRA

Şimdiye kadar Suriye krizine angaje olmaktan kaçınan ve IŞİD’in Suriye ve Irak’ta kontrolü altına aldığı yerlerin kurtarılması çabalarında da, bölgeye Amerikan askeri gönderilmeyeceğini her fırsatta vurgulayan Washington Yönetimi’nin bu kararı, Rusların 30 Eylül’de Suriye’de geniş çaplı bir harekâta girişmesinin ardından geldi. Ve açıklama da, şimdiye kadar ABD ile yakın çalışan, PYD çatısı altında toplanmış bölgedeki Kürtlerin, Rusya’yla yeni bir işbirliği içine girmeye hazırlandıkları haberlerinden sonra gerçekleşti.

ABD’NİN 3R STRATEJİSİ

Savunma Bakanı Ash Carter, hafta başı Amerikan Senatosu’nda verdiği ifadede, geçen hafta Amerikan Özel Kuvvetleri’nin Kerkük’ün güneyindeki bir IŞİD hapishanesini basıp 70 rehineyi kurtarması benzeri operasyonlarla bundan sonra daha çok karşılaşılacağını, ABD’nin IŞİD’e karşı stratejisinin 3R’ye dayanacağını söylerek, bu konuşlandırmanın işaretlerini vermişti. Carter, 3R’yi de, IŞİD’in merkezi sayılan Rakka ve geçen Mayıs örgütün eline geçen Ramadi kentlerinin kurtarılması ve Türkçe’de “baskınlar” anlamına gelen “raids” olarak açıklamıştı.

İNCİRLİK’E DE F-15’LER

Suriye’ye gönderilecek özel kuvvetlerin dışında, ABD, Türkiye’yle geçen temmuz varılan anlaşma kapsamında, 9 Ağustos’ta İncirlik Üssü’ne konuşlandırılan 6 adet F-16 uçak yerine iki hafta önce Türkiye’ye gönderileceği açıklanan havadan karayı vurma özelliğine sahip 12 adet A-10 uçağına, aynı zamanda havadan havayı vurma özelliğine sahip F-15 jetlerinin de katılacağını açıkladı. Pentagon, yapılacak bu yeni konuşlandırmanın nasıl bir taktik değişikliğe işaret ettiğine değinmedi. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ise Ürdün ve Lübnan’a daha fazla askeri yardım yapılmasını da içeren bu kararların bir strateji değişikliği anlamına gelmediğini vurgulayarak, “Başkan Obama, “Suriye’deki savaşın askeri bir çözümü olmadığı konusunda son derece net. Çözüm politik” diye konuştu.

HEM BASKIN HEM DANIŞMANLIK

ABD’nin IŞİD’le mücadele kapsamında Irak Ordusu ve peşmergeye danışmanlık sağlamak için Irak’ta da 3500 askeri bulunuyor. Suriye’deki özel kuvvet birimlerinin de baskınlar dışında Irak’taki gibi IŞİD’le savaşan kuvvetlere danışmanlık sağlayacağı belirtiliyor.
DUMA’YA FÜZELİ SALDIRI
Öte yandan Suriye’de Esad güçlerinin başkent Şam’ın doğusundaki Duma ilçesindeki yerleşim yerlerine 11 füzeyle düzenlediği saldırıda 47 kişinin öldüğü, 100 kişinin de yaralandığı bildirildi.

AA muhabirinin sivil savunma yetkililerinden aldığı bilgiye göre, rejim güçlerinin başkent Şam’ın Doğu Guta bölgesinde, muhaliflerin kontrolünde bulunan Duma ilçesinin yerleşim birimlerine 11 füzeyle saldırdı.

Saldırıda aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu 47 kişinin hayatını kaybettiğini ve 100 kişinin de yaralandığını kaydeden yetkililer, yaralıların ilçedeki sahra hastanelerine ambulanslarla ve araçlarla kaldırıldığını aktardı.

Yetkililer, füzelerin düştüğü yerlerde büyük maddi hasarın meydana geldiğini ve sivil savunma ekiplerinin yıkılan evlerin enkazında ölü ve yaralıları çıkarttığını ifade etti.

Dün, Suriye ordusuna ait bir savaş uçağının başkent Şam’ın doğusundaki Duma ilçesinde yerleşim yerine düzenlediği hava saldırısında 14 sivil ölmüş, 25 kişi yaralanmıştı.

Muhaliflerin kontrolünde yer alan ve 3 yıldan bu yana rejim güçlerinin kuşatması altındaki Duma ilçesinde elektrikler kesik ve halk içme suyunu kuyulardan sağlıyor.

Bu yazı 611 kere okundu.
Etiketler:
abd asker suriye
  • Site Yorum

Bir yorum bırak