Tedavi için el bombası

Paylaş
 

Kanser tedavisinde istenmeyen etkilerin ortadan kaldırılması için bilim adamları tümörü hedef alan mikroskobik olarak yapılacak bir el bombaları tasarladıklarını belirttiler.

İngiltere’nin Manchester Üniversitesi Nanotıp Laboratuvarı araştırmacıları, ısı seviyesi yükseldiğinde “el bombası” gibi patlayan ve taşıdığı ilacı kanserli hücrelere ulaştıran minik kesecikler (lipozom) geliştirdi.
Manchester Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kostas Kostarelos, “Geliştirdiğimiz yağ kesecikleri, normal vücut ısısında içindeki sıvıyı sızdırmadan beden içinde hareket ediyor. Kesecik, kanserli hücreye ulaştığında bölgeye dışarıdan ısı uyguluyoruz. Tümörün ısısı 42 dereceye ulaştığında kesecik patlayarak içindeki ilacı bırakıyor. Şimdiye kadarki denemelerimizde deri, kafa ve boyun bölgesindeki tümörlerde başarılı sonuçlar elde ettik” dedi.
Kanserli hücrelerin sondaj yoluyla ya da ultrason kullanılarak da ısıtılabileceğini kaydeden Prof. Dr. Kostarelos, laboratuvar ortamında cilt kanserli fareler üzerinde yaptıkları deneylerde başarılı sonuçlar elde ettiklerini ve bu yöntemle farelerin hayatta kalmasını sağladıklarını söyledi.
Lipozomlar, ilaçların sadece tümöre verilmesini sağlayarak olası yan etkilerin önüne geçecek.
Bilim dünyasında büyük heyecan yaratan buluş, İngiltere Kanser Araştırmaları Enstitüsünün 1-4 Kasım tarihlerinde Liverpool kentinde düzenlenecek konferansında sunulacak.

Bu yazı 1236 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak