Plakçalar Nedir?

Paylaş
 

Klasik anlamda plakçalar müzik ses cihazı olarak adlandırılır. Pikap olarak da adlandırılan plakçalar günümüzde son teknoloji ile üretilerek nostaljik hava ile satışa sunulur. Son yıllarda eskiye dönüş modasında oldukça ayrı bir yere sahiptir. Plak dinlemenin keyfini sunan plakçalar meraklıları için özellikle antikacılarda bulunmaktadır. Gramofonun gelişmiş hali olarak tanımlanan pikap elektrikli bir motor yardımı ile dönüş sağlarlar.

 Pikap Nedir?

 Dönen bir disk üzerinde bulunan ses izlerinin sürtünmesi sırasında iğne aracılığı ile titreşimi ses izlerine dönüştüren cihaza gramofon denir. Günümüze kadar ulaşan ve meraklısının oldukça ilgi gösterdiği gramofonlar zamanla görüntü ve ses kalitesi açısından şekil alarak gelişmiştir. Müzikte devasa bir gelişme yaşanmasına katkıda bulunan gramofon günümüzde de güncelliğini korumaktadır. Müzikseverlerin vazgeçilmezi olan gramofon keyfi hiçbir müzik aracında bulunmamaktadır.

 Gramofon ve Plakçalar Arasındaki Fark Nedir?

 Gramofon yalnızca taş plak çalar. Plakçalar ise 33’lük ve 45’lik plak olmak üzere tüm plakları çalma özelliğine sahiptir. Bu nedenle günümüzde de yeni plakçalar modelleri üretime sunulabilmektedir. Ancak gramofonlar yalnızca antikacılarda bulunan özel ürünler arasındadır. Oldukça yüksek tutarlarda satışa sunulur. Her ikisi de insan ruhuna aynı hitapta bulunur. Sanatçıların ses tonları ve kullanılan enstrümanların sıcaklığı pikap üzerinde de hissedilir.

 Özel sanatçı ve şarkılar için vazgeçilmez ürünlerdir. Plakçalar için üretilen plaklar da sınırlı sayıda olduğundan yine antikacılarda bu ürünlere sahip olmak mümkün olmaktadır. Kişilerin bütçesine göre her ikisi de müzikseverler tarafından tercih edilen ürünler arasında yerini almıştır.

Bu yazı 244 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak