Toner Nedir ?

Paylaş
 

Toner Nedir ?


Toner Fotokopi ve laser printerlerin baskı esnasında kağıdın üzerinde yer alan görüntüyü oluşturmak üzere kağıt üzerine bıraktıkları siyah, sarı, mavi, kırmızı renkli tozlara verilen genel isimdir. İlk üretilen ve günümüz fotokopi makinelerinin atası sayılan Sulu sistem fotokopi makinelerinde kullanılan tonerler oldukça basit karbon tozu olmakla beraber, günümüz fotokopi makineleri ve lazer yazıcılarında yüksek teknoloji kullanılarak çeşitli kimyasal madde karışımlarıyla üretilen bu madde, eski modellere oranla en ince tramlara kadar net ve keskin çizgilerle kopyalama özellikleri taşıyan, en ince detayları dahi net ve yüksek çözünürlükte ortaya koyabilen bir kimyasal halini almıştır. Kullanıldıkları makinede bulunan drum veya görüntü tamburu adındaki alüminyum silindirin, manyetik merdane adı verilen mıknatıs özelliği taşıyan parçaların özelliklerine uygun üretilen TONER TOZUkullanan yazıcı ve fotokopi makineleri eskiye oranla çok daha az toner kullanırken çok daha net kopyalama yapabilmektedir. Canon firması tarafından icat edilerek geliştirilen lazer teknoloji sonucu developer denilen ve hazne içindeki tonerin drum üzerine transferini sağlayan demir tozu kullanan analog makineler üretimden kalkmıştır. Laser yazıcılarda kullanılan kartuş sisteminin benzeri sistemle çalışan fotokopilerin üretimi başlamıştır.
Üretilen yazıcılarda çözünürlük yükseldikçe kullanılan tonerlerin üretim teknolojileri yükselerek mikro taneli tonerler üretilmeye başlamıştır. Bunun doğal sonucu olarak yeni nesil üretilen toner fiyatları eski nesil yazıcılarda kullanılan fotokopi toneri  ile uçurum derecesinde farklılık göstermektedir. 

Toner Dolum Nedir ? Toner Dolumu Nasıl Yapılır?

Toner Dolumu ülkemize has eylemler arasında yar almaktadır, dünyadaki gelişmiş birçok ülkesinde yenileme veya yeniden üretim olarak uygulanan sistem, ülkemizde dolum adı altında yozlaştırılmış biçimde uygulanmaktadır. Uygulanan sistemden bahsetmek gerekirse kaset içinde bulunan toz bittiğinde Boş toner kartuşu içine yeniden toz ilave edilmesi olarak uygulanmaktadır. Toner dolum merkezi adı altında faaliyet gösteren firmaların mürekkep kartuşu dolumu ile karıştırarak, kartuş dolumu ile aynı sistem içinde uyguladıkları doldurma işlemi kullanıcıları ORJİNAL TONER kullanmaya zorlamaktadır. Bilindiği gibi lazer yazıcı tonerleri tek kullanımlık üretilmektedir, tek kullanımlık üretilmesinin taşıdığı anlam bu kartuşların ancak içinde yer alan toz bitene kadar sorunsuz çalışabilecek kalite özelliklerine sahip parçalardan oluşmasıdır. Bu nedenle kartuş kaseti üzerinde toz doldurulması için uygun bir bölüm yoktur, yazıcı kartuşunun bir şekilde sökülerek veya delinerek içine toz doldurularak kullanılması sorunlara davetiye çıkarmaktan başka bir şey değildir. Kaset içinde yer alan parçalar tank içindeki toz bittiğinde görevlerini tamamlamış ve yorulmuşlardır, tekrar toz dolumu yapılarak çalışmaya zorlanmaları kısa süre içinde görevlerini kusurlu yapmaya başlamalarına neden olacaktır. Böylece yazıcı yetkili servisleri ve yazıcı tamiri yapan teknik servislerin dilinden düşmeyen Tanor dolumu zararları konusunda yeni bir hikaye oluşacaktır. En iyi usta dahi parça değişimi yapmadan yalnızca dolum yaptığında sonuç çok farklı olmayacaktır. Düzgün dolum yapılmasının tek çaresi yenileme veya yeniden üretim yapılmasıdır. Toner yenileme yapılırken kaset içinde yer alan ve görüntü kalitesini oluşturan parçaların tamamının hiç kullanılmamış yeni parçalar kullanılarak değiştirilmesi ardından toner dolumu yapılmasıdır. Tabiki kullanılan parçaların tamamının orjinal kalitede olması ve kartuş tankı içine Kaliteli toner tozu ile dolum yapılması gerekmektedir. Bu sistemde yapılan yenileme orijinal kalitesinde kopyalama yapacağı gibi çok uzun ömürlü çalışmaya uygun olacaktır.

Toner Dolum Özellikleri Nedir ?

Toner dolumu konusunda ayrıntıları öğrenmek için TONER DOLUMU NASIL YAPILIR bölümündeki linki tıklayarak orjinal kalitede yenileme işleminin nasıl yapıldığını video gösteriminden izleyebilirsiniz. Dolum yapılması rutin bir işlem değildir, her yazıcı üreticisinin üretmiş olduğu yazıcılarda farklı bir sistem mevcuttur. Bu nedenle orjinal toner fiyatları farklılık gösterebilir, belli modellerde drum adı verilen görüntü tamburu kartuş ile tümleşik üretilirken belli modellerde drum ünitesi ayrı bir parça olarak satılmaktadır. Tümleşik modellerde üretilen yazıcı kartuşu modelleri yenileme yapılmaya uygun konumdayken, tümleşik üretilmeyen yazıcı tonerlerinde yenileme yapılması mümkün değildir. Bu nedenle toner dolum fiyatları önemli derecede farklılık gösterebilir. XEROX YAZICILAR ele alındığında xerox yazıcıların belli modelleri yenileme yapılırken belli modellerde dolum yapılması dışında seçenek yoktur. Örneği genişletmemiz gerektiğinde XEROX 3117XEROX 3122XEROX 3124XEROX 3125 model yazıcılarda drum ünitesi yazıcı kartuşu ile tümleşik olmakla beraber bu model yazıcıların kullanmış olduğu toner kartuşu üzerinde TONER ÇİPİ adı verilen elektronik devre bulunmaz. Bu nedenle ilgili yazıcı modellerinde kullanılan kartuşlar ucuz fiyatlı yenileme yapılmaya uygun ürünlerdir. Xerox yazıcı modelleri arasında yer alan ve üzerinde çip bulunan 31403155316032103220 ve 3100 model yazıcıların kartuşları üzerinde drum bulunduğundan bu printer modelleri de yenileme yapılmaya uygundur. Ancak yenileme yapılırken kaset üzerinde yer alan chip değişiminin yapılması gereklidir. Chip adındaki elektronik kart kaset tankı içinde yer alan toz miktarını görmemesine rağmen tahmini olarak hesaplama yapmaktadır. Çip üzerine yüklenen kontür bayt cinsinden printer veya fotokopi makinesinin yaptığı baskıyı sayarak belli süre sonunda yazıcının çalışmasını durdurmaktadır. Chip değişimi yapılmadığı taktirde kaset haznesi ağzına kadar tozla doldurulsa dahi çip boş sinyali vermeye devam edeceğinden kopyalama yapılamayacaktır. Xerox toner dolumu yapılmaya müsait olmakla beraber yenileme yapılamayan modellere göz attığımızda karşımıza gelen yazıcılar arasında öncelikle 30103040 ve 3045 modellerini görmekteyiz, bu yazıcılarda drum ünitesi yazıcının üzerinde yer alması nedeniyle kaullanılan kartuş sadece içindeki toza taşıyıcılık yapmaktadır. İlgili xerox modellerinde kartuş üzerinde çip bulunmakla beraber dolum esnasında çip değişimi zorunludur. Ancak bu tip kartuşlarda hatalı toz kullanılması görüntü tamburu üzerinde kalıcı hasarlara yol açabildiğinden kullanılan toz seçiminde çok dikkat edilmeli, özellikle üniversal adı altında satılan toz gurubu kullanılmamalıdır. Kullanılan hatalı toz ilk kopyalarda sorun çıkarmıyor olsa dahi ileri safhalarda yazıcı fiyatı kadar tamir ve onarım masrafı çıkarabilmektedir.

Bu yazı 505 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak