Kapalı Teknik Burun Estetiğini Doç.Dr.Taş anlattı

Paylaş
 

Burun ameliyatı olmak isteyenler için karar verilmesi gereken birçok aşama bulunmaktadır. Bu aşamalardan bir tanesi de burun estetik teknikleri ile ilgilidir.

Kapalı Burun Ameliyatı Nedir?

Kapalı teknik burun ameliyatı burnun ortasındaki cildin kesilmediği, burun içindeki yumuşak dokuların açılmadığı ve ciltte herhangi bir iz bırakmayan bir burun ameliyatı tekniğidir. Burun dışında kesi yapılmadığından dolayı burunda herhangi bir iz kalmaz. Bu yüzden kapalı burun estetiği, izsiz burun ameliyatı olarak da adlandırılmaktadır. Sunduğu birçok avantaj ile günümüzde en çok tercih edilen burun estetik tekniğidir. 

Kapalı Rinoplasti Nasıl Yapılır?

Kapalı rinoplasti ameliyatı, burnun dış kısmındaki deri kesilmeden yapılmaktadır. Yani kapalı burun ameliyatında, burnun tam orta noktasındaki cilt kesilmez. Bu ameliyat tekniğinde yapılan tüm müdaheleler burnun iç kısmından yapılmaktadır. Dolayısıyla yapılan kesiler burun deliklerinin içerisinden gerçekleşmektedir. Bu yüzden kapalı rinoplasti, günümüzde en çok tercih edilen burun estetik tekniğidir. 

Kapalı Burun Ameliyatı Avantajları

En çok tercih edilen burun estetik tekniği olan kapalı teknik burun ameliyatı, beraberinde birçok avantajı getirir. Kapalı burun estetiğinin avantajlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Burunun dış kısmında kesi olmadığından dolayı, herhangi bir iz bırakmaz. 
  • Kapalı rinoplasti yaptıranların burnundaki herhangi bir kas ya da doku zarar görmez.
  • Burun içindeki yumuşak dokular zarar görmediğinden daha doğal bir görünüm elde edilir.
  • Kapalı teknik burun estetiği sayesinde kapalı rinoplasti sonrası ödem atma ve iyileşme süreci daha hızlı bir şekilde gerçekleşir.

Açık ve Kapalı Burun Ameliyatı Arasındaki Farklar

Kapalı teknik burun ameliyatı ile ilgili bilgi almak isteyenlerin en çok sorduğu sorular arasında ‘Kapalı burun ameliyatı mı açık mı?’ sorusu da yer alıyor. Bu yüzden kapalı burun estetiğinin avantajlarını sıralamamızın ardından, söz konusu iki burun estetik tekniği arasındaki farkları anlatmamızda da fayda bulunmaktadır. Açık ve kapalı teknik burun ameliyatları arasındaki en büyük fark, açık teknikte burun cildinde kesi yapılması, kapalı teknikte ise burun cildinde değil; burnun iç kısmında kesi yapılmasıdır. Bu önemli fark beraberinde söz konusu iki teknik arasında birçok farkı da beraberinde getirmektedir. Bu temel farkları tablo halinde size sunabiliriz:

Kapalı Teknik Burun EstetiğiAçık Teknik Burun Estetiği
Kesi Yapılan YerBurun deliklerinin içiBurun cildinin üzeri
İyileşme SüreciDaha hızlıdırDaha yavaştır
Burun GörünümüDaha doğaldırDaha az doğal görünür
İz Kalma DurumuBurunda iz kalmazBurunda iz kalabilir
Burun İçi Dokuların KorunmasıDokulara zarar gelmezDokulara zarar gelebilir

Atravmatik Teknik Nedir?

‘Kapalı atravmatik burun estetiği nedir?’ sorusu sıklıkla sorulan sorular arasında yer alıyor. Bu yüzden kapalı rinoplasti ile bağlantılı olan atravmatik teknik burun estetiği ile ilgili de bilgi vermekte fayda bulunmaktadır. “Atravmatik” kelimesi latince kökenli bir kelimedir. Travma oluşturmadan, hasar vermeden yapılan yani; kibar, narin, ince cerrahi demektir. Bu tüm ameliyatlara uyarlanabilecek bir cerrahi felsefedir. Bu yüzden burun ucu cildini kesmemiz bize burun ucunda bir iz olarak geri dönebileceğinden, benimsediğimiz atravmatik felsefe anlayışı yapacağımız burun estetik tekniğini kapalı teknik olarak belirlemektedir. Bu felsefenin daha iyi anlaşılması için birkaç örnek verebiliriz:

Burun sırtında kemer bulunduğundan burun deliklerinin içerisinden girerek burun sırtındaki kemiğe ulaşılması gerekiyor. Buraya cilt altı ya da fasya altından giderek ulaşılabilir ama o zaman karşımıza çok kan damarı çıkar ve bu cildin dolaşımını bozabilir. Bu durumda daha fazla ödem ve morluğa sebebiyet verilebilir. Bu yüzden farklı bir yöntem benimsenerek hiç kan damarı içermeyen bir plan olan zar altından gidilirse hiçbir kan damarını incitmeden ilerleyebilme şansı doğar. Atravmatik burun estetiği felsefesi ile ilgili başka bir örnek daha verecek olursak; düşük burun ucunun kaldırılmak istendiğini fark edelim. Bu işlem esnasında burun ucunun his ve hareket kabiliyetinin korunabilmesi için pitanguy ligamenti korunmalıdır. Atravmatik burun estetiği ile ilgili son bir örnek daha verebiliriz. Bir hastanın burun ucunda kıkırdak fazlalığı olduğunu ve bu durumun burun ucunu geniş gösterdiğini varsayalım. Bu durumda burun ucuna daha iyi bir görünüm kazandırmak için atravmatik bakış açısıyla, bu kıkırdağının daraltılması yerine burun kıkırdağı kendi üzerine katlanabilir. Böylelikle aynı anda kıkırdağı hem dar göstermek hem de daha dayanıklı bir hale getirmek mümkün olabilir.

Kapalı Teknik Burun Estetiğini, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı Doç.Dr.Süleyman Taş anlattı, konu hakkında daha detaylı bilgi için;

https://www.tasklinik.com

https://www.nosejobturkey.org

www.tashairclinic.com

Konu hakkındaki açıklama videosu için; https://www.suleymantas.com.tr/video/#gallery-16

Bu yazı 371 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak